اوایل مردادماه سال جاری به همت سازمان بسیج حقوقدانان استان اصفهان و همکاری نیروهای جهادی این سازمان، مرکز تخصصی حقوق یار با هدف ارائه خدمات حقوقی صادقانه و ارزان قیمت به اقشار مختلف مردم راه اندازی شد.
این مرکز با به کارگیری 70 نفر از وکلای متعهد و با تجربه اصفهان در فضایی به وسعت 425 مترمربع که شامل 10 اتاق مشاوره، یک اتاق کنفرانس و فضای باز جهت برگزاری همایش ها با کلیه امکانات و ابزارهای فنی و سخت افزاری مورد نیاز اعم از سیستم های رایانه ای ، دیتا شو و اینترنت پرسرعت آماده ارائه خدمات حقوقی به شهروندان است. در این زمینه با محمدرضا دستپاک، مسئول بسیج حقوقدانان استان اصفهان به گفت و گو نشستیم که نتیجه آن در ادامه می آید:
هدف از تشکیل مرکز تخصصی حقوق یار چه بود؟
طبق آمارها در استان اصفهان حدود ۱۵ درصد پرونده های قضایی وکیل دارند و تعداد زیادی از افرادی که در دادگاه ها حضور دارند و اقدام حقوقی انجام می دهند، وکیل ندارند و با توجه به مشاوره دوستان و آشنایان اقدام میکنند که در این جریان تعداد زیادی از مردم دچار مشکل و آسیب می شوند. وقت و انرژی سیستم قضایی و ورودی دادگستری، به دلیل برخی از شکایت ها و دادخواست ها گرفته می شود و ممکن است پروندههای متعددی به نتیجه نرسند که ما در این کلینیک به دنبال کاهش تولید پرونده های قضایی و اصلاح دادخواست ها و شکایتها و اوراق قضایی هستیم.
چه خدماتی ارائه می شود؟
تنظیم صحیح انواع اوراق حقوقی، ایجاد صلح و سازش بین متقاضیان طرح دعاوی در دادگاه و تنظیم توافق نامه حقوقی بین طرفین دعوا ، پیگیری آزادسازی زندانیان از طریق ظرفیت های موجود در قانون با مطالعه پرونده و وکالت در پرونده زندانی، تنظیم انواع قراردادهای مبتلابه اقشار مختلف با هدف پیشگیری از ایجاد اختلافات حقوقی بین طرفین قرارداد، انصراف از طلاق و ایجاد صلح و سازش بین زوجین متقاضی طرح دعاوی خانوادگی توسط مصلحین خانواده با بیان تبعات حقوقی، اقتصادی و آینده نگری، داوری در اختلافات حقوقی تجاری دارای شرط داوری و ...، برگزاری کارگاه های تخصصی حقوقی در زمینه های مورد نیاز اصناف مختلف توسط گروه جهادی بسیج حقوقدانان اصفهان از جمله اقداماتی است که در این مرکز انجام می شود.
هزینه استفاده از این خدمات به چه صورت است؟
در کلینیک تخصصی حقوق یار برخلاف برخی از مراکز مشاوره و موسسات حقوقی که فقط به دنبال اخذ وکالت هستند، برنامههایی پیشبینی شده که انجام فعالیت های حقوقی با هزینه پایین و در حدود یک پنجم دفاتر خصوصی صورت بگیرد تا بتوانیم در این شرایط اقتصادی به افرادی که با مشکل مواجه هستند، کمک کنیم. در این مرکز همچنین ارائه خدمات حقوقی به افراد تحت پوشش کمیته امداد و نیازمندان به صورت کاملا رایگان با هماهنگی و همکاری دادگستری کل استان اصفهان انجام می پذیرد.
چه چشم اندازی برای فعالیت این مرکز در نظر گرفته اید؟
متاسفانه فرهنگ حقوقی جامعه و آگاهی مردم در مورد قوانین و مقررات پایین است و این خود بر افزایش تعداد ورودی پروندهها به مراجع قضایی افزوده است در حالی که بسیج حقوقدانان استان تلاش میکند تا با ارتقای آموزش و آگاهی افراد جامعه زمینه کاهش ورود پروندهها را به مراجع قضایی به وجود آورد. بسیج حقوقدانان کمک حال سیستم دستگاه قضاست و با حرکت های بسیجی و جهاد گونه به دنبال حل مشکلات مردم و کاهش آسیب های اجتماعی است.
سازمان بسیج حقوقدانان در خصوص آگاهی عموم مردم جامعه با قوانین حقوقی چه اقدامات دیگری انجام داده است؟
اجرای طرح هر مسجد یک حقوقدان یکی از طرح هایی بود که در این سازمان و از سال 98 اجرایی شد، در این طرح در مساجد سطح استان اصفهان کلاس های مشاوره و کارگاه های آموزشی رایگان توسط وکلا و قضات و حقوقدانان بسیجی برپا می شود تا در موضوعات مختلفی که جامعه با آن درگیر است مانند حقوق کسب و کار، آموزش های حقوقی قبل از ازدواج، اصول تنظیم قراردادها و تنظیم وصیت نامه های شرعی و قانونی، مشاورههای رایگان به مردم
داده شود.
شیوع کرونا چه تاثیری بر فعالیت های شما گذاشت؟
با توجه به شیوع کرونا و درگیری جامعه با این امر، اجرای طرح هر مسجد یک حقوقدان با محدودیتهایی روبه روشد؛ اما تلاش کردیم که برخی از کلاس های مشاوره و کارگاه های آموزشی را به صورت مجازی برگزار کنیم و هم چنین در دوران شیوع کرونا، مشاوره تلفنی رایگان را در دستور کار قرار دادیم که نزدیک به هزار مشاوره تلفنی رایگان تاکنون توسط اعضای بسیج حقوقدانان انجام شده است.
نویسنده
سمیه مصور