مسئولان اصرار دارند که قیمتها را تحت کنترل خواهند داشت و بر روند موجود در بازار نظارت می کنند؛ اما مردم این طور فکر نمیکنند و این موضوع را فعالیتها و میزان خرید و رفتارهای هیجانی آنها در سطح بازار نشان میدهد. این گزارش، درباره سه سناریوی قیمتی طی روزهای آینده است که با توجه به صحبتهای مسئولان و انتظارات خریداران تهیه شده است.
سناریوی اول: فشار از بالا برای کنترل قیمتها
حساسیتها نسبت به افزایش قیمتها موجب شده تا مسئولان هر نوع افزایش قیمتها را رصد کنند و هر جا که حتی قبل از گرانی بنزین افزایش قیمتی هم رخ داده بود، کنترل و اوضاع تحت نظارت شدید اصناف قرار گیرد. یکی از مواردی که تا قبل از ماجرای بنزین به صورت چراغ خاموش انجام میشد، گرانی قیمت برخی از نانها از جمله نان سنگک بود که در روزهای اخیر به دلیل افزایش نظارتها و بر اساس اعلام مسئولان سنگک پزها قیمتها را به قیمتهای مصوب برگرداندهاند. قاضی عسگر، معاون اقتصادی استاندارگفته که بیشتر نانواییها قیمت مصوب را اجرا کرده اند؛ اما در مواردی برخی از نانوایان سنگکی به دلیل اینکه چندین نوع نان سنگک تولید میشود، به بهانه استفاده از افزودنیها قیمت آن را بالا برده بودند که با پیگیری از سوی صنف یاد شده، این مشکل برطرف شد.
بر اساس اعلام سازمان تعزیرات حکومتی اصفهان، طی تنها 4 روز بیش از 2 و ششصد مورد بازرسی انجام شده که در نوع خود بی نظیر است. این حجم از نظارتها البته تا زمانیکه ادامه داشته باشد بی شک قیمتها را تا حدودی کنترل خواهد کرد.
سناریوی دوم: پولپاشی دولت و رشد نقدینگی
تجربه ثابت کرده است که رشد نقدینگی در کشور هر گاه اتفاق افتاده ، پس از یک دوره کوتاه رونق در بازار، گرانی و تورم از راه رسیده است. با توجه به اینکه دولت نمیتواند این تزریق یارانه را به صورت طولانی مدت ادامه دهد و به زودی تعداد زیادی از مردم از صف یارانه حذف خواهند شد، این مسئله در ماه های آینده هم قیمتها را افزایش خواهد داد و هم رکود را در بازار حاکم میکند.
سناریوی سوم: هجوم مردم، صعود قیمتها
بر اساس اعلام مدیر بازرسی و نظارت اصناف استان اصفهان، مردم در روزهای اخیر بیشتر برای خرید به فروشگاههای بزرگ مراجعه میکنند. محمدی فشارکی گفته آماری که از فروشگاههای بزرگ و واحدهای صنفی دریافت کردیم مبنی بر افزایش خرید روزانه بوده است.
مدیر بازرسی و نظارت اصناف استان اصفهان تاکید کرده که این موضوع بار روانی دارد زیرا مردم احساس میکنند که در آینده کالاها و اجناس گرانتر می شود، بنابراین به عنوان مثال اگر فردی یک کیسه برنج نیاز داشته اکنون دو تا سه کیسه برنج خریداری میکند. این رفتار یادآور روزهای پس از خروج آمریکا از برجام است؛ باوری که مردم را وادار به خرید و نوعی احتکار خانگی کرد. بر همین اساس بعید نیست در روزهای آینده با افزایش خرید، قیمتها هم با کمبود کالا در بازار افزایش یابد اتفاقی که اگر رخ دهد کنترل نسبی مسئولان در روزهای گذشته بر بازار را از بین خواهد برد.
ارسال دیدگاه
نظر شما در مورد این خبر چیست